Ingmars död

Eftersom det här bloggprojektet utvecklas allt mer mot en ren filmblogg så vore det ju tjänstefel att inte rapportera om Ingmar Bergmans död. Överallt kan man läsa om hans bortgång så en ren faktarapport kan ni läsa nån annanstans.

Ingmar dog i sitt hem på Fårö, enligt uppgifter ingen stroke eller sjukdom av något slag. Det var helt enkelt en gammal kropp som sa game over. Personligen kan jag mycket lite om Ingmar Bergmans alster, troligen kommer jag liksom övriga sverige om ett par dagar veta betydligt mer om honom eftersom stora personers död tenderar att höja kändisskapet. Se bara på Nirvana som aldrig blivit lika stora om inte Kurt Cobain begått självmord. Lite tragiskt med sånt tycker jag, samtidigt som det givetvis känns bra att hylla stora personer. Men varför måste hyllningarna komma när de gått ur tiden? då får de ju inte sjävla uppleva hyllningarna. Med det inte sagt att jag ser fram emot de stora hyllningar som väntar för vår stora filmskapare.

Ingmar Bergman sörjs över hela världen och betraktas av filmvärlden som en av de stora. Riktigt stora. Ingmar frågade sig hela livet vad som händer efter döden. Tidigt igår morse fick han svaret.

  Ingmar Bergman.

Film: Shattered Glass

Dags för en favorit i repris, för den här filmen såg jag för flera år sedan. Och den var faktiskt lika bra den här gången.

Handlingen i korta drag: Stephen Glass är 24 år och redan en stjärnreporter. Han jobbar på den ansedda tidningen The New Republic och frilansar samtidigt åt bland annat Rolling Stone magazine. Karriären pekar spikrakt uppåt - fram till den dag då man börjar ifrågasätta hans källor och historier. Är verkligen allt han skriver sant?

Det här är baserat på en sann berättelse och såna filmer kan åtminstone inte jag tycka illa om. Den är spännande från början till slut och blir till en sanslöst bra triller. Hayden Christensen är väl egentligen det enda stora namnet (för mig i alla fall), och han har också huvudrollen, men i övrigt är det inga jättenamn i rollistan. Detta spelar dock mindre roll eftersom de alla gör bra insatser. Peter Sarsgaard gör en sjukt bra insats som chefredaktör. Den sanna historien chockade hela USA, och historien berättas här på ett mycket bra och medryckande sätt.

  Shattered Glass

Film: Tiptoes

2003 kom den här rullen ut. Den försvann obemärkt förbi åtminstone mina ögon och det visade sig ha en ganska enkel förklaring. Den var helt enkelt en ren B-film.

Handlingen i korta drag: Steven och hans flickvän lever lyckliga tillsammans om det inte vore för att han undanhåller något för henne, något som hon okcså känner på sig. Hon har aldrig träffat Stevens familj, men när hon en dag blir gravid så är det väl kanske ändå dags för Steven att avslöja sin hemlighet. Alla i hans familj är dvärgar. Utom han.

Ett ganska schysst upplägg som man trodde skulle vara ganska kul. Och det står ju komedi på omslaget till filmen. Men det här visade sig mer handla om småväxtas roll i samhället och är mer en dramafilm än en komedi. Matthew McConaughey, Kate Beckinsale, Patricia Arquette och Gary Oldman är ju bra namn i rollistan men detta känns faktiskt som en sån där film de gjorde bara för att få kulorna att rulla. Och visst är det bra att lyfta upp småväxtas liv med svårigheter och livet i största allmänhet när man är knappt 150 cm lång. Men då borde man gjort det på ett seriösare sätt och inte som en taskig b-film som sägs vara en komedi men bara blev ett konstigt drama.

  Tiptoes


Kicki har passerat 'bäst före'-datumet...

I lördags gjorde jag något så ovanligt som att, efter en lång och tröttsam bilfärd, samla vuxenpoäng och se 'sommarkrysset' på tv4. Jag fick en bra överraskning när Poodles och Peter Stormare (!) rev av en riktigt skön rocklåt på scen. Däremot fattade jag inte vad tusan Kicki Danielson gjorde där... Och varför i helvete hon sjöng 'Bra vibrationer'. Jag är sjukt trött på Kicki Danielsson... Hon är säkert en trevlig och käck kvinna privat, men artistmässigt måste det väl vara en rejäl flopp när man får uppträda i ett stort underhållningsprogram och väljer att sjunga en låt som man hade en hit med för över tjugo år sedan. Det är så tråkigt och dumt så jag.... ja jag vet inte.


Film: Blood Diamond

5 Oscarsnomineringar. Givetvis har man då automatisk höga förväntningar. Och förväntningarna infriades vill jag lova, flera gånger om. Det flyktiga försnacket om filmen talade om en film som var långt ifrån amerikansk och den har rosats skarpt från min omgivning. Och jag blev inte ett dugg besviken. Tvärtom.

Handlingen i korta drag: Vi får följa diamantsmugglaren Danny Archer (Leo DiCaprio) och fiskaren Solomon vars liv förs samman när de av två helt olika anledningar är på gemensam jakt efter en viss rosa diamant som finns gömd mitt i rebellstyrkornas bush i Sierrra Leone. Den speciella diamanten kan komma att förändra de bådas liv på helt olika sätt.

Vilken film. Jag drar mig för att använda ord som fantastisk eftersom jag på ett fegt sätt inte vill ångra mig i efterhand men här är jag itne orolig för det. Den här filmen ÄR fantastisk. Den är inte amerikansk men ändå på ett sätt, den berättar en historia som är viktig och relevant. Den är verklighetstrogen ( i grundhistorien) och innehåller inga påkostade specialeffekter. Det här är amerikansk filmproduktion när den är som bäst. Se den! ingen blir besviken av en sån här film.

  Blood Diamond

Film: Music and Lyrics

Avverkar filmer på löpande band den här sommaren, det säger väl mycket om hur vädret är antar jag. Men jag klagar inte högljutt åtminstone, film är kul! oftast....
När jag såg Music and Lyrics var det kul. Med Hugh Grant och Drew Barrymore.

Handlingen i korta drag: Alex Fletcher blev känd på 80-talet efter sin succé som ena halvan i bandet 'Pop', men efter sina glansdagar har de tinte gått lika bra och numera spelar han på tivolin, klassåterträffar och andra mindre glamorösa scener. Så när Cora, nutidens största superdiva, ber honom skriva en duett till henne som de tillsammans ska sjunga blir det chansen tillbaka. Enda problemet är att Alex inte har skrivandet som sin ljusaste punkt. Något som kanske växtskötaren Sophie kan hjälpa honom med...

En riktigt skönt förutsägbar film återigen, men jag gillar det. Jag gilla rockså överraskningar i filmer och det fick jag faktiskt här. Det var förutsägbart i det stora hela men ändå fanns det tid för oväntade 'twists'. Hugh Grant och Drew Barrymore gör inga succéinsatser men gör det de ska. Man kan säga att alla gör sitt jobb med den här filmen, den är bra. Ingen oscar-kandidat men heller ingen kalkon. Definitivt inte.
Ett stort plus för filmens inledning och sluttexter då de visar en sällan skådat snygg och tidstypisk, men givetvis nygjord, 80-talsvideo med bandet 'Pop'.

  Music and Lyrics

Film: Säg att du älskar mig

Dags för en av de svenska fjolårsfilmerna, brukar lätt bli så att jag ser dem först när de kommer ut på dvd så när guldbaggegalan 2006 hölls hade jag ingen aning om vem Haddy Jallow var, som fick priset för bästa kvinnliga huvudroll. Jag uppfattade inte heller ens vilken film det var och blandade troligen ihop den med 'Förortsungar'. Men så fel jag hade. Efter en snabb titt på omslaget förstod jag att den här filmen är mörk...

Handlingen i korta drag: 15-åriga Fatou flirtar hejvilt med killarna i skolan och går under smeknamnet "Slampan". En kväll på stadion händer det som inte får hända. Två killar som hon flirtat med ger sig på henne och våldtar henne. Fatou vill inte inse vad som hänt och förnekar det för alla, inklusive sig själv. Men snart vet alla vad som hänt och verkligheten hinner ikapp Fatou...

Efter 20-25 minuter av filmen tänkte jag nästan sluta titta. Dåliga skådisar, värdelösa dialoger, förutsägbart och tråkigt. Rinkebysvenskan gick mig på nerverna och jag var faktistk tvungen att slå på textningen för att kunna hänga med. Men allt eftersom filmen gick blev den bara bättre och bättre. Och viktigare och viktigare. Det som började som en 2000-tals variant av 'Sökarna' slutade som en svensk 'Juryn'. Och undermeningen och budskapet med filmen gör den till en enormt viktig samhällsfilm. Man blir förbannad på samhället och hur allt funkar, men samtidigt blir man lättad över att vissa delar av samhället funkar som de gör. Filmen är årets viktigaste svenska film (eller förra årets) men tyvärr så drar den stundtals värdelösa dialogen ner betyget. Eller så är det jag som inte fattar dialogen.

  Säg att du älskar mig

Semester

Då har den tredje semesterveckan börjat och hittills har den varit lugn och beskedlig eller vad det heter. Semestern har hittills varit enormt skön, som en semester ska vara. Har också upptäckt ett märkligt mönster med den, jag tenderar att fara iväg åt olika väderstreck. Jag började med Dalarna norrut till Rättvik med lite sol, bad och fiske och en skopa riktigt gott käk som vanligt där uppe. Sedan bara det av söderut till Skåne och så långt ner man kan komma i vårt avlånga land; Smygehuk. Där vart det också sol, bad men inget fiske. Lite småturer till bland annat Ystad, Trelleborg och Foteviken blev det dock. Lite 'sitesajing' i landskapet. Nu är man hemma ett par dagar och tar det lugnt men i övermorgon bär det av igen. Då blir det österut till den kungliga huvudstaden för några hotellnätter med ännu mer 'sitesajing', blir väl kanske skansen (gillar lemurerna...) och göra stan lite. Får se. Så nu känner man ju nästan ett undermedvetet tvång att ta sig iväg västerut också... och visst inte mig emot. Jag kan lätt ta några dagar i smögen eller götet... får se hur det blir. För en semester är ju ingen semester med en massa planer hit och dit. Det får bli som det blir... Lite saknar man nog att åka till utlandet och lapa sol och dricka bärs - men på nåt sätt känns det bra att utforska det egna landet också.

Enda molnet på himlen, förutom alla riktiga moln, är en visdomstand som jävlas. Men det är inget inte en rejäl wirrepinne tar hand om.

Ikväll ska det ses på film igen. "Säg att du älskar mig" heter den, tydligen en svensk film som fått mycket bra kritik av olika blaskor. Återkommer med recension.

Lev väl!


Film: You, Me and Dupree

Ah... riktigt skön förutsägbar, lättsam och sådär lagom komplicerad dramakomedi. Bara genom en titt på omslaget förstår man vad detta är för typ av film. Och det var precis vad jag behövde efter de otrevliga scenerna i 'Shortbus'.

Handlingen i korta drag: Det nygifta paret Carl och Molly flyttar in si sin nya villa. Paret ligger precis i startgroparna för att skapa sig det perfekta lyckliga helylle-amerikanska drömlivet. Tills Carls bäste vän Dupree flyttar in. Dupree är inte på alls samma nivå som Carl i livet. Faktum är att han lever som han gjorde när han var arton. Och med honom i huset är den lyckliga idyllen som bortblåst.

Dupree spelas av Owen Wilson som också varit med och regisserat på ett hörn, och han är som klippt och skuren för rollen. Filmen har allt som en lättsam bakiskomedi ska ha; missförstånd, pinsamheter, roliga vurpor och så en stor skopa kärlek på det. Det lyckliga nygifta paret spelas av Matt Dillon och Kate Hudson.

  You, Me and Dupree

Film: Shortbus

Det regnar och regnar på semestern så tre filmer blev hyrda igår. En av dem var Shortbus - en film jag itne visste ett jota om. Men efter att ha kollat omslaget insåg jag att det handlade mycket om sex, sex, och kärlek.

Handlingen i korta drag: Homoparet James och Jamie uppsöker en samlevnadsrådgivare (Sexterapeut) för att åtgärda sprickor i sitt förhållande. Det hela slutar med att sexterapeuten själv bryter ihop och erkänner för James och Jamie att hon aldrig fått en orgasm. Med detta sagt drar de med sin terapeut till en bohemisk och skruvad underground-klubb i sexfetischernas New York. Klubbens namn är Shortbus - En plats där allt är tillåtet.

Shortbus visade sig vara en film med riktiga sexscener, och när den första förvåningen över detta lagt sig försökte jag hitta nån handling i filmen. Och det fanns det visst, även om handlingen i sig kändes som en ursäkt för regissörens vilja att visa sexscener och frigöra sitt konstnärliga sinne. För det är väl ungefär så här långt man kan gå innan filmen får flyttas till porr-hyllan i videoaffären. Filmen skulle säkert vara konstnärlig och vacker i flera hänseenden, och visst... den har fått mycket bra kritik från flera håll. Men personligen fattar jag inte det konstnärliga och nej jag är inte homofob. Men jag kan omöjligen tycka att en film innehållande en bögtrekant utan censur är bra.

  Shortbus


Film: Borat

Äntligen dags. Först ville jag se den på bio, sen blev inte det av. Sen ville jag se den på dvd, men den föll liksom i glömska. Så av en slump hyrde jag den häromdan. Borat. Av och Med Sasha Baron Cohen. Givetvis väntade jag mig att ligga dubbelvikt i garv och det fick jag. Dubbelvikt låg jag flera gånger, men inte alltid i garv...

Handlingen i korta drag: Borat Sagdiyev, tv-journalisten från Kazakstan, åker till USA (US and A) för att undersöka landet i väst och vad som gör USA till världens bästa nation. Till sin hjälp har han ett tv-team som följer hans varje steg. Under resans gång går givetvis inget som planerat och Borat blir allt mer intresserad av att få Pamela Anderson till sin hustru än att göra tv.

Efter att ha sett serien om Borat blev jag faktiskt lite ... jo faktiskt... besviken på filmen. Men ska sanningen fram så var nog mina förväntningar nästan omänskligt höga efter lovord från kritiker, bekantskapskrets och sjävla ryktet i sig. För filmen var grymt kul... flera av scenerna är rent ut sagt geniala och det är sjukt kul att se när han på ett Michael Moore-likt sätt låter Texas-bor göra sig själva till åtlöje inför kameran. Eller studenterna på fylleresa som efter filmen ville stämma Sasha - tro fan att de ville det, men de har sig sjävla att skylla. Däremot så fanns det en scen jag kunde klarat mig utan, när Borat och hans fete producent brottas nakna på ett hotellrum i rejält osmakliga kameravinklar...lyckligtvis åt jag inget just då för hade jag gjort det hade det troligen varit på väg upp. Skitkul film hur som helst. Tål att ses igen.

  Borat

Film: Dreamgirls

Intressant rollista i flera hänseenden med Eddie Murphy (kan han göra en helseriös roll...), Jamie Foxx (kan han upprepa den grymma insatsen i "Ray"...) och Beyonce Knowles (kan hon agera lika bra som hon sjunger...). Så detta kändes som en film värd att se redan på förhand. Jag väntade mig en bra film och en bra film fick jag.

Handlingen i korta drag: Effie, Deena och Lorrell försöker slå sig igenom på Chicagos 60-tals klubbscener som trion The Dreamettes. En kväll upptäcks de av en viss Curtis Taylor som tar tillfället i akt och blir deras manager. Curtis gör tjejtrion till superstjärnor men med framgångarna kommer också motgångarna. Trion och deras crew blandas in i droger, splittringar, motsättningar, kärleksrivalitet och lite till och virrvarret är snart i full gång.

Dreamgirls är en enormt bra film i samma stil som "Ray" (filmen om Ray Charles) men kommer inte riktigt ända upp till nämnd films klass. Det är en halvmusikal skule man kunna säga, och den bjuder på bra musik och riktigt bra skådespelare. Beyonce överraskar men kommer inte upp i nivå med Jamie Foxx och Eddie Murphy. Eddie Murphy som i alla fall jag trodde var på nedgång och halvt avdankad gör här en av sina bästa roller någonsin. Jag gillar inte musikaler och orkade ärligt talat inte se klart på 'Chicago' på grund av detta, men Dreamgirls är annorlunda. Jag var häftad framför tv:n från början till slut. Men se till att ha alla sinnen bruk när du ser den. För hänga med, det vill man.

  Dreamgirls

In your face Schulman!

Alex Schulmans blogg är den största i sverige, ca 200.000 besökare per vecka talar sitt tydliga språk. Och jag gillar Alex Schulman, han verkar vara en skön typ som säger precis vad han vill och gör det mesta för att vara överjävlig mot folk. Frågan är ju om han har så mycket åsikter som han sprider kring sig eller om han hasplar ur sig det mesta bara för provocerandets skull. Han är lite som två andra goa gubbar... Filip och Fredrik. Och som jag varit inne på tidigare står jag inte bakom allt de säger och tycker, absolut inte. Tycker bara det är skönt med folk som rör om i grytan och skapar kvällstidningsrubriker.

Däremot har en händelse och text gjort mig mer reseverad kring denne man. För några dagar sedan inför den allsvenska matchen mellan Elfsborg och AIK på Råsunda mumlade puckot något om att de stora starka AIK-monstren skulle äta upp sockiplast-pojkarna i Elfsborg. Va...? Så Alex Schulman är AIK:are... jag som trodde han var en vettig person... Men just i det ögonblicket sjönk han. Långt ner.
Och hur gick matchen? givetvis vann Elfsborg. 1-0 efter mål av en gammal aik:are himself, Stefan Ishizaki. Och i skrivandet stund är det returmöte på Borås arena. Di gule leder just nu med 2-0.

In your face Schulman! In your face!

De sju underverken

Världens sju nya underverk är utsedda! och sveriges! och... stockholms...
Storstadsjournalistiken har nått ett nytt lågvattenmärke, nu startar aftonbladet en omröstning där man får rösta om vilka som är stockholms sju underverk. Vad är bekymret? Att utse Sveriges kan jag gå med på, de är förresten:

1. Göta kanal
2. Visby Ringmur
3. Regalskeppet Vasa
4. Ishotellet i Jukkasjärvi
5. Turning Torso
6. Öresundsbron
7. Globen


Och redan på sverigelistan blir det lite löjligt och förstärkt litenhet när en båt som, visserligen är fin och ...jo den sjönk och blev känd, skulle kunnat tjäna som livbåt till Titanic ligger som trea. Nummer sex fick vi god hjälp av grötfolket på och nummer sju: Globen.
Men ändå, det är ju givetvis inte världen vi talar om, utan ett land med nio miljoner invånare som lyckats knapa upp detta - så låt gå för det.

Men Stockholms? där gick liksom gränsen. Aftonbladet (som står bakom omröstningen) kan väl inte mena att byggnader och platser som Kaknästornet, Katarinahissen eller Humlegården (som alla finns med i nomineringarna) ska klassas som UNDERVERK? Låt gå för att man ska värna om sin huvudstad och kanske behövs det lite mer patriotism för oss blygsamma svenskar. Men nu blev det bara löjligt.

Semester

Första dagen på semestern. Gick upp som om jag skulle jobba nästan ändå. Strax efter sju var jag uppe, gav katten mat, läste tidningen och kollade lite nyheter på nätet. Igår sov jag mer än jag förmodligen gjort under ett och samma dygn än jag gjort på riktigt länge. Kom ju i och för sig inte i säng förrän runt fyratiden på söndag morgon.. men att sova fram till ett var det nog flera år sedan jag gjorde, plus en tupplur på eftermiddagen. Så det tog jag igen idag alltså genom att kuta upp tidigt. Jag är en oerhört rastlös själ och trivs som bäst när jag är sysselsatt med någonting... det var väl egentligen så den här bloggen kom till från första början. Det blir som ett litet projekt...

... ett annat projekt jag pysslar med är att jag samlar material för att skriva en bok om rastlöshet. Tänkt som en coffeettable-bok med tips på vad man kan hitta på en helt vanlig dag, men med kass inspiration och kreativitet. Då ska man bara kunna slå upp en sida i boken och få en idé om vad man kan göra. Så den kan jag ju pyssla med nu unde min första semestervecka. Sen blir det lite fiske är det tänkt, lite tennis (om banorna torkar upp) och så ut till Tidan en eller två dagar. Ska hjälpa mor med att gå igenom en massa gamla prylar som ska slängas. Och så ska det göras en ordentlig genomgång med bilen... tvättas in och utvändigt, vaxas m m. Så jag har ju en del att göra ändå fram till lördag... då ska vi iväg på lite roadtrip. Rättvik och Smygehuk är etapperna.

I mitt förra inlägg skrev jag ju om Filip och Fredriks sommarprorgam i P1. Som du säkert förstått gillade jag vad de båda herrarna sa, men också vad de spelade. Särskilt två låtar som jag visserligen hört förut men totalt glömt bort. Counting Crows  "a long december" och Simon & Garfunkels "a heart in New York". Se till att lyssna på dem om du inte redan gjort det - jäkligt kraftiga låtar!

Förresten så är Art Garfunkel på den här bilden kusligt lik Robert Gustafsson....

image6


Phil Hammer & Freddy Viking

image4

Lyssnade på sommarprat på P1 med Filip Hamma roch Fredrik Wikingsson tidigare idag. Jag kan inte motstå att förundras över grabbarna. Många gånger har jag suttit och svurit åt dem i soffan och tyckt att de är värdelösa mediahoror. Något de säkert skulle hålla med fullständigt om. För det är typiskt dem på nåt sätt.
Men de båda herrarna är givetvis genier. De är resultatet av någon av de största personliga PR-kampanjerna som funnits i Sverige på många år. Starten var trög, när Fredrik försökte göra sig känd som någon sorts travreporter... och de båda herrarna dök upp som några slags förtappade prao-liknande sidekicks i Christer Ulfbåges OS-studio 'Hello Sydney' (en studio-show helt till christers egen ära). Men efter att ha retat upp präster, gjort Robinson-Emma till nazist och tagit folk på ballen i succén "Ursäkta röran..." så kom deras stora break. Och det var åtminstone efter detta som jag fick upp ögonen för dem. Programserien gjordes väl troligen enbart för att 'röra om i grytan' som det så vackert heter. Vilket också lyckades. Röran (=Sverige) älskade eller hatade de kaxiga småstadsgrabbarna och resten är som det heter historia.

Personligen älskar jag det Filip och Fredrik gör. Vad de än gör. I dagens sommarprat hyllade de världspolisen USA på ett sätt som jag aldrig hört det framställas förut. De menar på att ingen är perfekt, och precis så är det ju med de båda herrarna också. Jag står inte alls bakom deras agerande framför kameran jämt (och håller inte med dem i deras älska usa-paroll). De beter sig som idioter emellanåt. Super sig fulla på Cook Islands och kastar champagneflaskor i det kristallklara vattnet och kallar det reseprogram. Lurar en person fullkomligt så hon framställs som nazist och görs till åtlöje inför hela svenska folket.
Men så kommer stunderna när de fullkomligt gottgör allt det onda. De letar upp sköna människor från hela norden och lyfter fram dem framför kameran som de människor de är och gör det till något vackert, de gör tv som det aldrig gjorts förut med helt unika programidéer. Eller nämn en annan svensk tv-personlighet som skulle lyckas med konststycket att, eller för den del ge sig in i situationen att, på sant jackassmanér få gasen att hänga sig och krascha rakt in i supermodellen Fabio med en cross. Eller frivilligt reta upp mannen som bränner sitt eget skinn i 'Dödligt vapen'.

Jag träffade Filip en gång, precis när den första 'ursäkta röran...' sänts och duon började få uppmärksamhet. Han var inte alls den där roliga killen man sett på tv, då tyckte jag snarare att han var en mediekåt kaxig jävel som verkade tro att han fattade precis hur media fungerade. Det var först efter ett par år jag insåg att det var jag som var för snabb att döma, och att han faktiskt hade belägg för hela kaxigheten. Och när han sket i brallan (jo jag tror faktiskt han gjorde det på riktigt) i 'grattis världens' gnujakt i safari-programmet för att han hörde ett ljud i buskarna. Då hade det inte spelat någon roll om han så hade slagit mig på käften den där gången. För sedan det ögonblicket har jag aldrig kunnat tycka illa om vare sig Filip eller Fredrik. det är nog tamejfan bland de roligaste tv-ögonblicken jag någonsin fått uppleva. Det och när en viss Hans-Åke Andersson läser upp en annorlunda Bamsesaga i Stockholm lives comedybar. Men det tar vi en annan gång.


Film: Underbara älskade

Fyra-fem plus av många recensenter och guldbaggenominerad flera gånger om. Självklart känns det som en plikt att se "Underbara älskade". Så den var senast i raden av hyrda filmer. En gripande, vacker och känslofull historia utlovades och man fick vad man väntade sig.

Handlingen i korta drag:
Familjefadern Lars (Michael Nyqvist) förlorar sin fru och sin yngste son i en bilolycka. Han körde själv bilen och klandrar sig själv för det som hänt. Så han tar med sin andra son Jonas och flyttar under sommaren ut till sommarstället ute i skärgården. För att komma bort och försöka läkas som människa. Väl vid sommarstället pågår en ständig kamp för Lars mellan att börja fungera som en människa igen, eller att falla över kanten för livet självt. Samtidigt som sonen Jonas glider längre och längre bort ifrån honom.

Underbara älskade är en riktig känslofilm. Man slits hela tiden mellan att känna att allt kommer ordna sig till att nu är det kört. Michael Nyqvist är som vanligt grymt bra ? men det borde han ju vara eftersom han spelar i stort sett samma hafsiga, mumlande och desillusionerade karaktär som i "så som i himmelen". Även Anastasious Soulis känns som en upprepning av tidigare roller. Även fast det var sju år sedan han agerade i "Den bästa sommaren" spelar han nu återigen den tystlåtna, blyga och inåtvända pojken som till slut öppnar sig för den söta flickan. Den söta flickan spelas av Moa Gammel och agerar som pricken över i:et i filmen som den frisläppta fånga dagen-tjejen Helena.

Det här är ingen film att se med grabbarna eller dagen efter. Filmen som helhet var gripande. Inte många kommentarer fälldes under filmens gång. Jag satt som klistrad får jag nog erkänna. Skulle kunna sammanfatta den med ett ord: Vacker.
Miljön, fotot, personerna, storyn ... ja till och med rucklet som den vackra Helena bodde i var vackert. På sitt sätt.

image3

Sista veckan

Måndag morgon, fem dagar kvar sen blir det semester och ledighet i fyra veckor. Ska bli skönt men den där riktiga semesterkänslan har inte riktigt infunnit sig. Det var liksom en annan sak när man var yngre och gick i skolan och väntade på sommarlovet och bli kvitt skolan i... var det åtta-nio veckor?... Och det är klart att fyra veckor är ju inte samma sak men sen gör det nog mycket att man trivs på jobbet också. Under skoltiden var det ju mer eller mindre som att få permis från Kumla när sommarlovet började. Numera är det skönt men känslan är annorlunda.

Planerna för semestern är inte så jättestrikta som de var förra året. då visste jag mer eller mindre exakt var jag skulle befinna mig varje dag under semesterveckorna. Nu kommer jag bara glida runt och äta glass och dricka öl första veckan. Sen blir det lite mer planerat med några dagar i dalarna och några dagar i skåne veckan därefter. Men efter det följer två veckor som är ganska öppna för tillfället. Kan eventuellt bli en sista minuten till Mallorca eller liknande. Men det är ett stort k a n s k e. Om ekonomin tillåter och man mest går och drar benen efter sig här hemma.

Fick förresten en bok igår! "Bikten" ? ännu en skön coffeetable-bok från nicotext. Fylld av svenska folkets bikter och bekännelser... helt anonyma självklart, vilket är en förutsättning för ärligheten. Var de fått bikterna ifårn undrar jag fortfarande... det står ingenstans i boken var de kommer ifrån, präster och psykologer har ju tystnadsplikt...

 image2   
Helt klart dagens rekommendation! Du kommer förvånas över vilka sjuka människor det finns i omgivningarna och hur "normal" du själv i själva verket är. Lovar att återkomma med exempel och utdrag ur boken!

RSS 2.0