Nyårsafton

Nyårsafton idag kära vänner! och inatt har jag sovit ungefär fyra timmar. Fattar inte varför, jag somnade kanske vid ett, sen vaknade jag vid två igen... pigg som en nötkärna och somnade inte om förrän runt femtiden. Sen upp vid åtta i vanlig ordning, sover sällan längre än så på morgonen. Men då brukar jag ju ha sovit igenom natten. Ja ja... vi får väl se hur det här dygnet slutar...

Nyårshelgen har ju sina traditioner... särskilt tv-traditioner, och tyvärr har jag ruckat på för många av dem i takt med att jag blivit äldre. När jag var liten såg jag till exempel alltid 'Grevinnan och betjänten' på tv på nyårsaftonen... Såg precis i tv-tablån att den bara är 15 minuter lång, va!?... jag kunde svära på att den var minst en halvtimme-fyrtiofem minuter. Kändes längre förr. Ett annat program man inte missade är 'Ivanhoe' på nyårsdagen, men det har jag börjat rata av helt andra skäl. Att tv 3 tagit över den och fullständigt massakerar den med reklampauser. Jävla kommersialism, vissa saker är heliga... fattar ni inte det. Sen var ju 'Agnetas nyårskarameller' ett måste på nyårsdagen, men i år går istället Fredag hela veckan-gängets nyårsspecial... återstår att se om de kan axla Agnetas mångåriga succé.

Jaha! så nu i år vet i tusan vad jag ska göra för att hålla liv i traditionerna... kanske får se till att några nya skapas, men vad gäller tv-tittandet är jag skeptisk... i år kommer jag helt enkelt inte ha tid att se på tv, hela dagen är späckad med iordningställande av nyårsbalunset ikväll. Och sådant får ju räknas som en skarp tradition det också. Men hepp hepp! nu får jag ta och sätta lite fart här, men först funderar jag på att släppa ut 20 råttor i bageriet jag bor ovanpå och ringa miljö & hälsoskyddsenheten... för fan vad de väsnas där nere. Men jag ska kanske låta bli, en dag som nyårsafton har man inte råd med minuspoäng i karmastapeln.

Gott nytt år på er alla!

Imodium

Är det bara jag som inte fattar reklamfilmen om Imodium Plus? De inleder reklamen med meningen 'När du fick diarré i morse...'. Vaddå fick diarré i morse? vad NÄR? inte OM? På nåt sätt verkar de vilja få diarré på morgonen till att verka helt naturligt och som varje människa i världen har det. Är det verkligen så? I reklamfilmen verkar de vilja få det att låta lika naturligt som att borsta tänderna. Jag vet inte om det är den påtvingade och skolsysteraktiga präktigheten i reklamen som gör att jag stör mig fruktansvärt på den, men jag köper liksom inte det 'naturliga' i att ha diarré som regel på morgonen...

Film: Underbar och älskad av alla

Nu börjar jag bli som en riktigt filmrecensent och filmen börjar ta över mitt liv. Nåja, tre filmer på lika många dagar är kanske inte så farligt men vi får väl se hur länge det håller i sig. Nu var det hur som helst dags för Herngren och Holms årliga bidrag. Efter roman och med huvudrollen spelad av Martina Haag.

Handlingen i korta drag: Isabella är drygt 30 och frilansande skådis. Hon är singel och har inte fått ett skådisjobb på ett bra tag, som hon själv uttrycker det så är hon "snäll, social och arbetslös med ett år på komvux, vad får man för det?". Närmast desperat skriver hon om sitt CV och kryddar det lite extra med färdigheter som hon kanske inte kan stå för riktigt. Så när hon väl får jobb dras hon in i en lögn som bara blir knepigare och knepigare att ta sig ur. För klarar hon verkligen av det hon utgett sig för att kunna?

En svenk feelgood-film var det här. Man känner definitivt igen Hannes Holms stil på filmen och Martina Haag är faktiskt riktigt bra i huvudrollen. Stundtals hade jag svårt att hänga med i vad som var drömscenarion i filmen och vad som var verklighet. Ett plus för alla skådisar och kändisar som bjuder på sig själva och sin personlighet. Däremot måste jag säga att filmen lämnar mig oberörd och liksom bara glider förbi. Den är inte dålig, men den utmärker sig heller inte alls och herrarna Holm/Herngren kan bättre än såhär. Även om Martina Haag troligen har en guldbaggenominering på gång för huvudrollen. Inte för att hon gör den jättebra, utan för att hon gör den... bra helt enkelt och bjuder på sig själv tillräckligt mycket. Sen haglar det inte direkt av konkurrenter om det priset.

image27


Film: Ett öga rött

Jag fortsätter mitt svensk-film-2007-projekt och nu har jag även sett 'Ett öga rött' som är gjord efter Jonas Hassan Kherimis roman med samma namn.

Handlingen i korta drag: När den tonårige Halims mor går bort till föjd av sjukdomen ALS bestämmer sig hans far för att flytta från stockholms förorter och bege sig in mot staden. Hans far vill ge Halim en bättre chans och få bort honom från 'slummen', men det hela blir även en slags nystart för pappan. Pappan försöker ta till sig allt 'typiskt svenskt' och vill även få Halim att växa upp som en svensk pojke. Men Halim vänder och gör allt för att få sin far och sig själv att minnas sina arabiska rötter, det hela utvecklas till en kamp inte bara mot sin far, utan mot det svenska samhället. Den största boven i dramat heter integrationsplanen och Halim tänker göra allt för att stoppa den. Han ska bli sveriges största revolutionsblatte!

Ja det här var rätt uppfriskande efter det totala bottennappet med Nina Frisk igår. En genomtänkt film med ett tydligt budskap, bra skådisar och välskriven dialog. Den tar upp ett stort problem i det svenska samhället och presenterar det på ett lika komiskt som allvarligt sätt. En stor behållning är Halims fars enträgna försök att försvenskas. Invandrarsvenskan gick mig lite på nerverna emellanåt och det kändes ibland nästan lika konstlat som i 'säg att du älskar mig', men samtidigt var den ett måste för filmen. Summa sumarum var det en bra film som inte gick obemärkt förbi. Här har vi en favorit på guldbaggegalan på gång...


Film: Nina Frisk

Tänkte jag skulel göra ett tappert försök att se lite svenska filmer, så man har lite bakgrund till guldbaggegalan som kommer framöver. Ikväll var det dags för 'Nina Frisk', en film av Maria Blom som gjorde Masjävlar och med samma huvudperson som då, Sofia Helin som för övrigt spelar Cecilia i Arn - Tempelriddaren.

Handlingen i korta drag: Nina jobbar sedan tretton år tillbaka som flygvärdinna och trivs med sitt liv i luften och partajande i storstäder runt om i europa. Men så en dag träffar hon Marcus, en ensamstående pappa till femåriga William. Nina börjar nu känna saker hon inte känt förut och börjar ta sina första steg mot ett liv på marken.

Ja det här var fan inte bra. Det är ett relativt kass manus och en värdelös dialog filmen igenom och skådespelarinsatserna lämnar mycket att önska, ibland är de rent av värdelösa. Filmen blir tråkig trots sin korta längd och hur tusan Sofia Helin kunde få en huvudroll i sveriges största filmsatsning genom tiderna efter det här är för mig en gåta, jag gillade henne i Masjävlar dock. Det här kändes som ett skolprojekt mer än som en seriös produktion. Viktiga delar av handlingen försvinner spårlöst och vad Marcus är för en figur framgår inte alls, han får liksom ingen personlighet överhuvudtaget. Enda ljuspunkten är killen som spelar Linus, Ninas bror, som gör det bra och som faktiskt fick några roliga repliker. Men det övergripande betyget blir en överstruken geting, ett minus, ja vad som helst. En kalkonrulle med klichéer utförda på ett amatörmässigt sätt. Får den en enda nominering vid guldbaggegalan blir jag mycket förvånad.


Genomtänkt reklamplats...

image26

Unga och dumma...

Ja shit de här mellandagarna har utvecklats till ganska stressande, har varit mycket att göra på jobbet och hemma har jag andra projekt som tar tid. Så jag har inte hunnit reflektera särskilt mycket över omvärlden de senaste dagarna. Jo en sak som är rätt sjuk är alla unga hollywoodtjejer som verkar följa samma mönster. Det verkar finnas en utstakad och förutbestämd väg man ska ta som ung och känd. De gör EN bra skådisinsats eller ETT bra album. Sen efter det festar de runt i nåt år, tar lite för mycket 'puder' i näsan och blir alkoberoende. De åker fast, bedyrar i media att nu ska här förbättras, tar in på rehab, kommer ut ett par dagar senare och festar till igen. Sen kantas den fortsatta karriären av kalkonrullar och den enda utväg som finns för att få synas i media igen är att flasha framstjärten så hela världen ser. Senast i raden såg jag i morse är Mischa Barton, känd från tv-serien O.C. Nu kan hon sluta sig till klubben med Tara Reid, Amy Winehouse, Lindsay Lohan, Paris Hilton, Britney Spears och alla de andra.

Är det de som är vår tids legender? Jag är bekymrad...

Dagen efter

Dan efter dopparedan idag då. Var en gemytlig julafton i dalarnas vagga får jag konstatera. Det åts, dracks, snapsades, sjöngs, spelades, öppnades osv. Var så mätt igår ett tag att jag kände mig nästan full när jag stängde ögonen. Det snurrade rent av, antagligen på grund av att alla mina krafter i kroppen gick åt till matsmältningen. Men det var gott, otroligt gott med julmat! Och fina julklappar blev det, band annat två nya säsonger av scrubs vilket betyder att jag kommer göra mig oanträffbar vissa stunder framöver. Vi provade att spela ett spel igår också, det tredje brädspelet på lika många dagar. Den här gången var det ett music-quiz som hette 'DJ'. Det blev dock ingen succé eftersom den medföljande dvd-skivan hackade och levde sitt eget liv. KAN ha varit den uråldriga dvd-spelaren också, vi får se när vi provar hemma. Annars ska jag skriva ett upprört mail till spelföretaget Alga.

Nu ska det faktiskt bli rätt skönt att komma hem ikväll. Sova i sin egen säng, vara i sitt eget hem och ta det lugnt. Komma iordning lite och pyssla runt mest. Men innan dess väntar en drygt fyratimmars bilfärd. Brukar gå rätt bra dock, man kör den där sträckan på rutin nu nästan.

Nu har jag lärt upp svärfar hur man skriver ut egna bilder från digitalkameran också, han har skaffat sig en ny skrivare som skriver ut faktiskt jäkligt bra bilder.

Nu ska det göras iordning i bilen för hemfärd om ett par timmar. Lika bra att börja packa ut lite...

God Jul

Känns som min blogg inte vore fullständig på nåt sätt om jag inte skriver ett inlägg om att jag hoppas att ni alla får en god jul och en trevlig afton! Här blir det firande hela dagen med massa god mat och klappar under... eller ja. Granen lyser faktiskt med sin frånvaro. Den står i plast i källaren. Men sen är ju inte granen det viktigaste heller. En sak som dock är viktigt och som jag lär få slåss för är att se Karl-Bertil Jonsson senare ikväll. En tradition i min familj, men inte i sambons. Så vi får se hur det blir. Nu ska jag gå och duscha och göra mig i ordning för dagen.

God jul på er alla!

En till...

Jodå, min gode katt lyckades få ner ännu en kruka från ett fönster igår innan han avslutade dagen. En av plast dock den här gången så den gick inte i bitar. Just nu ligger han i fönstret bredvid mig och spanar på fåglar och en ekorre som sitter utanför fönstret. De äter av den utställda fågelmaten och det hela är egentligen en ganska fridfull bild av naturen. Om man bortser från Elvis som ligger och dreglar, knackar på fönstret med tassen och med svansen som går som en piska...

Igår var det förresten cirka tio minus och solsken här uppe, med ungefär en decimeter tjockt snötäcke. Riktig vinter med andra ord, det har de haft i nästan två veckor nu här uppe (Rättvik, Dalarna). I dag är det bara en minusgrad verkar det som och det ska enligt rapporter bli mildare. Kass. Men då kan jag ju faktiskt göra slag i saken och ge mig ut på en löprunda här på morgonkvisten. Så får det bli, har jag nu packat ned alla träningskläder så får jag inte backa ur utan ta en sväng i löpardojorna. Jag ska löpa bort till andra sidan stan (byn) och kolla om det finns en gör-det-själv tvätthall på OK där borta. För bilen har en trist brun nyans numera. Vanligtvis är den blå. Ja sen blir det kanske en sväng mot Borlänge eller Insjön under dagen. Vi får se... Det är i alla fall i stort sett vad jag troligtvis kommer pyssla med under dagen.

Åt förresten en grymt god Oxfilé igår. I gryta. Med pasta. Sen spelades det Retro - ett jävligt kul spel faktiskt, särskilt med en stigande alkoholhalt i kroppen.

Katter...

En katt är ju kul att ha, men ibland är de jobbiga. Vi har varit i Rättvik i bara ett par timmar och dammsugaren har redan varit framme två gånger. Elvis har hunnit få ned en blomkruka i badrummet till molekyler och ett vattenglas i sovrummet. Fortsätter det såhär så är snart hela huset färdigstädat... Suck...


Amy

Jag är så trött på Amy Winehouse. Hon har på allvar tagit över tronen från Britney Spears som den mest omskrivna och uttjatade kändisen just nu. I alla fall i min mening. Var man än vänder sig finns hon på bild och har gjort ena dumma grejen efter den andra. Fan skit i pundarbruden bara... Hon gör okej musik, men raderar de pluspoängen med god marginal när hon uppträder stenad. För det måste vara det mest värdelösa och respektlösa man kan göra som artist. Du är körd Amy. Åk med tunnelbana.

Julens medförelser

Jag brukar inte bli drabbad men nu i år khar jag faktiskt känt en viss antydan till julstress måste jag erkänna. Har varit mycket med jobbflytt, julgodisbakande, julklappsinköp, inslagningar och grejer. Idag var det hem efter en stressig och rörig dag på jobbet och direkt till apoteket för inköp av diverse prylar, hem igen och baka en paj, sen direkt ut till syrran för julfireri med familjen (Tack syrran för en trevlig kväll). Nu är jag hemkommen igen och ska packa inför avresa mot Rättvik imorgon förmiddag. Innan dess måste jag dock hinna med att förhoppningsvis tvätta bilen (om jag hinner... inget måste), sen hämta resesällskap på tågstationen, en sväng till systemet, tillbaka och packa bilen, ut till mor och far och hämta halsdukar och sjalar som mor har stickat, sedan avresa...

... och väl i Rättvik lär lugnet komma. Byn och omgivningen brukar föra med sig ett skönt lugn. I år ska jag till och med ta med löpargrejer om jag känner mig extra harmonisk över tillvaron och får för mig att löpa en runda. Och nu har jag en jävligt intressant bok att läsa också. "Svensk maffia" är efterlängtad och ska bli jäkligt spännande.

Trött

Ja det engelska ordet Exhausted har aldrig känts lämpligare... har slitit och burit och skruvat och ordnat hela dan. Det tar på krafterna att flytta, och nu flyttar inte jag och Ida nånstans utan jag pratar om min arbetsplats som byter lokaler. Det har varit en lång dag och jag är helt slutkörd i kroppen. Men det är kul också att flytta, det är åtminstone inte så tråkigt som så många säger att det är. Imorgon blir en minst lika körig dag som den här. Då ska allt på plats i de nya lokalerna, får hoppas på att allt funkar som det ska med uppkoppling och telefoni osv. Sen blir det till att åka hem vid fyratiden och laga en paj, sedan ut till syster och fira jul med familjen. Stressigt och mycket i luften... men hellre det än tvärtom. Undrar förresten hur mina armar kommer kännas imorgon. Jag är inte begåvad med råstyrka i armarna direkt men idag har de fått känna att de lever...

Nu ska här rakas och duschas. Och sen ner till tvätten igen...

Kul detalj från dagen: Min telefon med inbyggd stegräknare har legat i fickan hela dagen. Den visar på 17.583 steg, det är ca 14.8 km det (enligt omvandlaren i telefonen). Min vanliga dos brukar ligga runt 5 km...

Ont i tummen

Diskning är farligt. Det fick jag bevis på igår när jag stod och diskade vid köksbänken, jag har ingen maskin eftersom maskiner är för latmaskar... I alla fall så skulle jag ställa ned ett bestick i bestickhållaren och fick då på ett mycket otippat sätt in en del av en gaffel under tumnageln. Det började blöda och jävlas... och nu har jag ont. Diskning är farligt.


Papperstrassel

En filmpremiär och man delar gratis ut rostade mandlar som tilltugg. Jättegott och bra initiativ, men vem kom på idén att dela ut dem i papperstrutar... Det jäkla prasslandet...

Film: Arn - Tempelriddaren

Så var det äntligen dags... efter år av förväntan. Sveriges dyraste och största filmprojekt någonsin. En enorm budget med svenska mått mätt, en undergroundbudget med amerikanska mått mätt. Böckerna har jag inte läst, men sen ska ju heller inte det spela någon större roll. Filmen ska ju kunna tala för sig självt. Efter att ha sett filmen håller jag med expressen och aftonbladets recensenter om en trea i betyg.

Handlingen i korta drag: Arn Magnusson växer upp i Västra Götaland i slutet av 1100-talet, han uppfostras i ett kloster där hans medfödda krigartalang utvecklas av den tidigare tempelriddaren som tjänstgör på klostret. Efter att ha förälskat sig i den vackra Cecilia och gjort henne havande döms både Arn och Cecilia till 20 år i var sitt kloster (Gudhem och Varnhem). Arns straff omvandlas till att tjänstgöra i Det Heliga Landet som tempelriddare.

Så var man där då, och säger det man inte ville säga, men jag säger det ändå: Det här är bra som bara in i helvete... för att vara svenskt. Bland svenska filmer finns ingen jämförelse och en sån här film bör ju jämföras med utländska filmer. Bland dem sticker den inte ut, men den gör absolut inte bort sig. Den innehåller stora och stundtals mäktiga scener och hjälterollen spelas skickligt av Joacim Nätterqvist. Samtidigt som det ibland skuttas friskt från storproduktion till svensk nybyggarfilm. Med Morgan Alling i bild kunde jag inte hjälpa att jag en kort stund fick 'Midgård' i tankarna.... Gustaf Skarsgård var helt lysande som kung Knut. Och även farsan Skarsgård övertygar stort som Birger Brosa. I början tyckte jag att det hände alldeles för mycket, det var för många personligheter och händelser som skulle presenteras på mycket kort tid. Det gav ett stressat och rörigt intryck för min del. Och berättarrösten lät för mycket skoldokumentär för att bli så cool som en riddarfilm ska vara. Stundtals är det en riktigt cool och mäktig riddarsaga, men den räcker inte ända fram. Även om sveriges oscarsbidrag är givet så blir det helt enkelt inte samma mäktighetsfaktor när det pratas på svenska.

Men det här ÄR en svensk storfilm. Och det ÄR en milstolpe inom svensk filmindustri. Och som svensk ser jag det som mer eller mindre en skyldighet att gå och se den. På bio. Där den lär upplevas som bäst.

Mäktigast scen: Slaget mot Saladin, när Saladin tittar upp och ser prästen som håller upp korset i motljus. Mäktigt.

image25

Arn igen

Tre getingar i Expressen fick den. Alltså trea på både aftonbladet och expresssen, ska man tolka det som att det är en medioker film som hägrar? den som lever får se...

Arn

Igår var det dags, Arn - Tempelriddaren hade världspremiär. I lilla Skara. Undertecknad fanns inte på plats... Var bara myyyyycket speciellt inbjudna som fick komma. Skådespelare, filmteam, kommunpolitiker och viktiga journalister m m. Bert Karlsson hade tydligen snikit sig in också. Men ikväll! då är det dags igen, för en extra förhandsvisning i.... Skövde. Och dit har jag fått inbjudan. Ska bli jäkligt kul att se filmen som varit stora snackisen i filmsverige i nästan två år. Mina förväntningar är höga. Men jag försöker hålla ner dem för att inte bli besviken... men det tror jag inte att jag blir.

Enda recensionen jag läst än så länge är Jens Petersons, i aftonbladet. Han gav den en trea och skriver mer eller mindre bara vad som händer, hur det var och hur det såg ut. Inget om det är bra eller dåligt. Inga överraskningar, att det är storslagna scener ser man ju redan i trailern. Han ställer sig neutral till filmen, fegt för en recensent med så stor läsekrets tycker jag. Hans recension säger mig ingenting om vad man kan vänta sig, inget som man inte visste innan. Är inte det en av grundtankarna med en recension?

I alla fall. Nu börjar nedräkningen...

Kul med brandsläckaren

En kväll på krogen kan sluta på ett gäng olika sätt. För ett pucko på Norrmalm slutade det med att han/hon/de har fått tag på en skumbrandsläckare och sprutat ner hela vårt cykelförråd med tillhörande cyklar. Jävligt störande och nu blir det till att tvätta rent cyklarna. Väx upp dumfan!

Filmåldersnoja

Vad är grejen med att folk på film ska spela yngre än de är i verkligheten? Jag kan förstå att det är så i high school filmer och serier att det är lättare att få tag på bra skådespelare som är äldre för att spela yngre roller. Men den gränsen borde väl gå vid 18-20 nånstans, sedan har det ju inte med åldern att göra längre hur bra skådis man är. Och ibland tillhör det ju handlingen att någon är en viss ålder och att en viss skådespelare vore perfekt för rollen osv. Men ofta görs det också helt utan mening. Det slog mig igår när jag (återigen) såg filmen 'på smällen' med Seth Rogen. Han spelar 23 i filmen men är 26 i verkligheten. Det hade inte gjort filmen ett jota om han fått vara 26 även filmen... det hade snarare tillfört hans roll som dont-care-slackern om han varit äldre. Men ibland känns det som det görs helt oprovocerat och mest görs för att göras... eller hur man säger. Det är intressant och säger något om filmindustrin tycker jag. Vad vet jag inte riktigt.

Det hände sen

Julbordet igår blev ett frosseri som brukligt är. Jag åt tyvärr för fort och satt därmed efteråt och blev bara mättare och mättare fastän jag inte åt längre. Jag trodde ett tag att jag skulle explodera om det fortsatte, men det gjorde det inte som tur var.... Sen blev det kaffe i vardagsrummet, öl, tilltugg, glass med frukter m m. Nötter var väl tänkt att vi skulle ha också men tyvärr lyckades undertecknad göra sönder nötknäckaren. Jag skulle som först ut så att säga knäcka en nöt och fick naturligtvis tag på en med ett enormt bepansrat skal, jag tog i och hörde det knäckas. Men det var inte nöten som knäcktes utan själva verktyget. Det gick av. Där snackar vi hård nöt, om nötknäckaren går av istället för nöten. Hur som helst kände jag att jag borde följa upp den här julbordshistorien för mina trogna läsare och kan därmed konstatera att det blev en lyckad julkväll. Och enormt god mat. 

Vidare har jag också läst ut Stieg Larssons andra bok, 'Flickan som lekte med elden', och måste faktiskt säga att jag blev lite besviken på slutet. Efter så mycket uppbyggande spänning och känsla kändes det lite... snopet och kortavhugget. Jag vet inte, men jag hade nog förväntat mig en epilog eller nåt, men nu kändes det som säcken knöts ihop lite för hastigt och tvärt. Måste ju i och för sig läsa den tredje och sista i millenium-trilogin nu för de är jävligt bra trots allt.


Femman avklarad

8.30 en lördagmorgon och jag var uppe på berget och sprang fem kilometer. Sen hem och käka frukost. Det är så man blir lite stolt över sig själv. Det fanns inte en själ i spåren och det var enormt skönt att löpa av sig lite i skogen, 2-3 minus i luften och vindstilla med ett mycket lätt snötäcke på marken. Det var tamjefan riktigt... harmoniskt. Och jag fick närmare en överdos av syre kändes det som. Jonas vs Kelloggs 2-0. Nu blir det julbord om två timmar!

Allt och inget

Det finns de som påstår att den här bloggen bara handlar om fotboll. Men så är inte fallet kan jag meddela. Den handlar om allt möjligt som jag behandlar hjärnan med, sen är fotboll ett stort intresse för mig. Så det kan jag inte låta bli att kommentera. Men nu till exempel ska jag meddela er att jag idag fått en ny kamera, en försenad födelsedagspresent. En liten sköning som heter Casio Exilim och ligger på 8,1 Megapixels. Såhär ser den ut förresten...

image24

Fotboll: Kapten Capello

Ja nu är det klart att Capello tar över jobbet som englands förbundskapten efter Steve McClarens... ska man säga... jo... misslyckande med jobbet. Ett misslyckande som jag visserligen satt och mös och gottade mig åt. Jag gillade att Svennis efterträdare gjorde ett dåligt jobb måste jag erkänna. Efter den stora hög med skit som mannen från Torsby fick i england under sina sex år kändes det som någon sorts upprättelse när hans efterträdare visade på ett visserligen ganska klantigt sätt vilket jävla tufft jobb han hade. Och nu är det Capellos tur, en tränare som känns lugn och trygg precis som Svennis - och det ska bli  intressant att se hur han mottas av de mest hänsynslösa journalisterna i världen. Och hur han ska tackla dem. Det första han borde göra är att låta Beckham spela sin 100:e landskamp så snart som möjligt, så han får tillbaka fansen på sin sida som vände honom ryggen när han bänkade Becks som tränare i Real Madrid. Det är det inte jag som säger, det är fotbollskanalen.se - och jag, jag håller bara med. Det ska hur som helst blir riktigt intressant att följa nu, även om jag hellre sett Mourinho som förbundskapten för engelsmännen. Enbart på grund av hur mycket han antagligen hade levt jävel i maktens korridorer. Rört om ordentligt i den berömda grytan. Det kommer nog inte Capello göra lika mycket, och frågan är vad det brittiska pressuppbådet ska gräva fram om honom. Och frågan är hur han kommer lyckas med landslaget. En sak är i alla fall säker: Lyckas han inte ta England till VM sitter han inte kvar de 4½ åren han skrev på för.

image23

Det har startat!

I onsdags gjorde jag marknadskarameller hemma i köket! och igår satt jag framför tv'n och tog en, sen två, sen... tolv. Eller nåt. De där satans söta pralinerna blir så goda och beroendeframkallande att jag får mycket svårt att sluta. Därmed kan man betrakta min jul som invigd. För när man väl börjat käka julgodis är det svårt att stanna förrän efter julhelgerna när man är så trött och äcklad av maten och godsakerna som hör julen till att man lovar sig själv att ta det avsevärt lugnare nästa år.

Men imorgon är det julbord för hela slanten och man undrar ju hur det ska sluta nu när jag redan har farten uppe...

Vaför e åke suk?

Inte många knop för mig idag, och inte heller på bloggen. Jag gick hem efter lunch idag från jobbet och har sedan dess legat i sängen, sen i soffan. Är dålig. Men inte sååååå dålig, så jag tror jag ska ge mig på att maka mig till jobbet imorgon. Är småseg, lite lätt skallebank och tjock i halsen. Men det håller sig på den nivån, blir inget av det verkar det som. Så det är nog ingen storgrej på G... hoppas jag. Mitt julfireri börjar ju i helgen, med lilla julafton hos sambons mor. då är tanken att jag ska vara frisk som en nötkärna och extremladdad för storintag av alla julbordsläckerheter. Jag ska bli så mätt så jag svettas, mår dåligt och kippar efter andan. Det hör ju liksom julen till...

Smart Ica, smart...

En vecka efter köttskandalen på Ica kommer deras tidning Buffé ut i medlemmarnas brevlådor. Vad hittar vi då där? jo! ett temauppslag om allt man kan göra med köttfärs. 9 färsfavoriter presenteras. Och nu planeras ju ett sådant här nummer långt i förväg och låg antagligen redan i tryckpressarna när skandalen uppkom förra veckan. Men snacka om ödets ironi...

Dagens nyhet

Dagens nyhet, eller åtminstone dagens mest märkliga nyhet måste väl vara att en känguru blev attackerad av en haj i Australien. Där snackar vi oväntat. Jag har aldrig hört talas om eller sett en känguru simma. Men tydligen hade den här kängurun fått för sig att ta ett svalt dopp - och cirka 200 meter från land hade den blivit attackerad och uppkäkad av en haj. Den historien bräcker nog de flesta i känguruhimlen.

Nu ska jag och Stieg Larsson ha en allvarsam stund i soffan. Åter imorgon!

Gräsbakgrunden

Såhär gör jag mot alla som inte gillar min gräsbakgrund...

Bilden ?http://www.lovesanimals.com/images/animals/monkey/funny_monkey.jpg? kan inte visas, då den innehåller fel.

Upphottat

Ja nu jävlar i havet har bloggen blivit lite uppfräschad, gjorde ett nytt 'huvud' igår kväll som väl i alla fall känns roligare än den svartvita Tjernobyl-liknande bild jag hade förut. Vilka hackeregenskaper jag besitter trots allt... eller inte.

För övrigt har jag nu fått mina biobiljetter för Arn - inte till världspremiären i Skara, men väl 'dagen-efter-premiär' i Skövde på tisdag. Inte illa alls med tanke på att den går up på biograferna först en vecka senare (på juldagen)... Det är så man känner sig lite märkvärdig...

Gräsligt

Ja alltid retar min nya bakgrund nån...

En dansk (dum)skalle

Nu nu din dumme jävel blir det fängelse för dig. I 20 dar, men ändå...


Nobelfesten

Jag såg bara ett litet klipp på tv4-sändningen från Nobelfesten igår, jag är lite emot det där. Visst de har gjort mycket fina saker för världen och förtjänar priserna och jag har inget emot själva priserna och utnämningarna osv. Däremot att man tv-sänder festen och sitter och kommenterar som om det vore en hockeymatch, eller ett naturprogram där man studerar hur människorna går ihop, vad de gör, när de utfodras osv. 'Ja nu ser vi alltså Wallenberg samtala med Ulla Mandgren, ja de är ju båda intelligenta och diskuterar säkerligen om huvudrätten i väntan på desserten som snart ska bäras in av 300 servitörer med fyrverkeribrickor...'. Men det var inte det jag skulle berätta om, det var mannen som satt bredvid vår kronprinsessa, och hur jävla lik han var Al Pacino, en gråhårig sådan. Kanske var det kameravinkeln som ställde till det... Mannen är i alla fall Albert Fert, nobelpristagare i fysik. Kolla själva här, visst finns likheten... Ser ni vem som är vem?

Bilden ?http://www2.polito.it/didattica/polymath/htmlS/info/NOTIZIE/nobel%20Fert.jpg? kan inte visas, då den innehåller fel. Bilden ?http://www.24horaslibre.com/data/notipix/al%20pacino-grande.JPG? kan inte visas, då den innehåller fel.

Kommentarer

Just det! glömde ju meddela er, men igår fixade jag till färgen på era kommentarer. de har tidigare bara varit mörkt gråa och varit svåra att läsa, men nu är de orangea (och hur fan stavar man det...) och lättare att läsa...

Ica Maxis verkliga skandal

Kött hit och dit, det skärper de nog till sig med nu Icahandlarna. Men däremot fattar jag inte varför ingen tar upp den kanske största skandalen inom Ica som återfinns på varenda Icabutik och som faktiskt fysiskt skadar kunderna. Jag pratar givetvis om deras pappkassar som har enormt vassa kanter och som jag vid flertalet tilfällen lyckats få ett så kallat 'papercut' på. Man tar tag i hantaget på pappkassen och kommer i samma veva åt den övre avskurna kanten på kassen, som är jävligt vass, och skär sig således på ovansidan av fingret. Fan vad det svider...

Direktöversättning

Ack så fel det kan bli vid direktöversättningar...

image19

Bond

Jag ha rju skrivit en del innan om Expressens Bondfilmer man fick köpa som 'bilaga' till tidningen i våras-somras. Nu står det klart att Expressen tjänade ca 30 miljoner på tilltaget, plus att de ökade upplagan med 10.000 ex per utgivningsdag. Succé alltså - och så övergår de till att skicka med böcker istället. Katastrof... nåja inte katastrof, men av böckerna har de bara sålt 35-55.000 av varje titel, medans bondfimerna snittade på 180.000 per titel. Men de valde alltså att gå över på böcker, vilket gjorde att aftonbladet högg som en kobra och så att säga 'tog över' filmförsäljningen med sina betydligt mindre samlingar (som också är lättare att ta tll sig för läsare...tror jag) som mission impossible och al pacino. Nu satsar Expressen på morden i midsomer-samling. Inte helt dömt att misslyckas men det känns lite som tåget har gått. Och personligen tänker jag inte köpa en enda film, det beror helt enkelt på bristande intresse för den brittiska serien. Och att jag har 14 Bondfilmer hemma som fortfarande är inplastade... men jag ska se dem. Har bara prioriterat Scrubs-boxar den senaste tiden...

Ovanstående fakta har jag förresten hämtat från resumes hemsida. Där står även att läsa en annan idé att skicka med tidningen. Det var en tysk veckotidning som under 52 veckor skickade med en del varje vecka till ett sätta-ihop-själv gökur. DET är humor.

En bra start på dagen

Få saker är så avslappnande som att komma hem från en löprunda en bakfyllefri söndagmorgon, ta en dusch och göra iordning en brakfrukost. Slänga på en scrubs-dvd och sjunka ner i soffan. Kelloggs kan säga vad de vill, men det kallar jag en bra start på dagen.

Film: Lucky number Slevin

Den här filmen kom ut förra året och av en händelse fick jag beställa den gratis på discshop, där jag fick välja bland 20 titlar. Hade faktiskt inte hört talas om den innan, men valet föll på den i alla fall. Mest på grund av ett bra skådespelarutbud. Eller vad sägs om Bruce Willis, Josh Hartnett, Morgan Freeman, Lucy Liu och Stanley Tucci...

Handlingen i korta drag: Två gangsterbossar hamnar i konflikt sedan en av gangstrarnas son blir skjuten till döds. Av ett misstag blir en ung man på besök i stan indragen och huvudperson i det fortsatta dramat. Han ska skjuta den andre gangsterkungens son, men är samtidigt skyldig den första 33 000 dollar. Men är alla personer verkligen den de utger sig för att vara?

Som sagt hade jag inte hört talas om den här innan och de tycker jag är konstigt, för den var riktigt bra. En drama/thriller som är det ordet jag alltid gillar med filmer: Genomtänkt. Efter en något trevande start på filmen dras den upp i ett högt tempo där morden avlöser varandra och en sorts alla-mot-alla situation uppstår. Man får snart svårt att hålla ihop vem som är med vem, men i slutet knyts säcken ihop på ett imponerande och jävligt snyggt sätt. Filmen rasslar iväg i ren Tarantinoanda och man får svårt att släppa blicken när man väl blivit fast. Josh Hartnett är fullkomligt lysande, har inte gillat honom jättemycket förut men nu gick han till en klar favorit. Summa sumarum är filmen klart sevärd. Jag har den förresten om någon vill låna :-)

image18


ang underbar fotboll

Nåja, fotbollen är inte fullt så underbar när man får stryk av ett bonkarlag som kallar sig redväg i en match där det missas två straffar, skjuts i stolpe och ribba åtskilliga gånger och missas lika många frilägen. Ibland vill inte bollen in helt enkelt, bollen är rund och allt kan hända för att dra en klyscha. Vi gick inte vidare från första dagen... det är tungt. Men korven var lika god som vanligt.


Möbelcupen

Det finns något som samlar oss fotbollsintresserade i regionen några gånger per år. De kallas inomhuscuper, då samlas lag från alla håll och kanter (oavsett division) och trängs i en för liten inomhushall och spelar korta matcher mot varandra. De som inte är med och spelar är med som supporters och mycket för själva grejen också, för det är jävligt kul med de här cuperna. Det är något speciellt att sitta även som åskådare i en svettig och trång inomhushall och försöka bevaka sin plats så gott det går, i handen har man kaffe i plastmugg och en kokt korv i bröd. Som spelare är det givetvis som roligast, nervositeten går över efter en minut och man ger allt för sitt lag i 12-15 minuter och alltid är det någon man känner eller känner igen från motståndarlaget. Det blir som någon slags helhet av de hela, där alla får vara med. Om det sedan går bra för det egna laget är det givetvis som allra bäst, då ger man de där extra procenten och säljer sig oerhört dyrt. Det handlar om att ge allt för sitt lag och aldrig vika ner sig.

Fotboll är underbart. Och i helgen spelas det möbelcup i Tibro.

Idol

Jag sitter i skrivande stund och ser Idolfinalen på tv4, men just nu är det reklam så jag tänkte ge er mina mellansnackstankar. Jag tror Marie vinner, men jag håller på Amanda. Amanda knäckte som fan ikväll, det gjorde Maries sång också. Men Amanda står liksom för hela paketet. Hon är en artist. Marie blir jag nervös av att se på.... kobent och med miner som ser ut som hon luktar på nåt riktigt illa - men så har hon ju en jävligt bra sångröst. Nä... men min röst får Jenssen.

Ett instick: Jävlar vad bra Jan Guillou är på fredag hela veckan just nu! Oväntat!

Förresten så stod Sam 'förstöra metallica-låtar' Hagbert och flinade och visade upp de båda förtryckta singlarna med både Amanda och Marie förut. En av dem släpps i natt. Jag kunde dock inte undgå att lägga märke till att formspråket var det samma på de båda framsidorna, samma typsnitt, samma känsla i bilderna. Men Amanda och Marie är ju helt olika som artister. Bakläxa tycker jag. Det blev plötsligt sjukt tydligt att formen redan är stöpt för årets idolartist. Vem det än blir.

Resume.se

Jag stör mig på resumés redesigns en aning måste jag bara få säga, först redesignen av tidningen som gjorde att de bara ett par månader senare bytte rubriktypsnitt. Och nu har de gjort en redesign på nätet, ingen stor sådan men vad jag förstått kommer det ändras mer och mer gradvis. Jag gillar det ju som det är... Men så är det ju med förändringar här i livet... man blir chockerad på ett oftast milt sätt till en början men är strax van igen. Redan nu efter en halv dag har jag vant mig och gillar.... eller....nåja, i alla fall accepterar den nya designen, förutom det tråkiga standardtypsnittet till rubrikerna, det kunde de väl för fan behållt. Ja ja... hoppas de nu inte ändrar mer....


SVT

Om man tänker efter var det inte särskilt länge sen det bra fanns svt att se på en tv-kväll i soffan. Det är inte så hiskeligt många år sen, även om jag inte upplevt det. Men jag tillhör väl på nåt sätt en generation som sett mindre på de så kallade grundkanalerna, och mer på komersiella kanaler. Det är synd. För även om jag ofta tänker att det är mer kvalité på svt-produktioner så blir det inte ofta som man kollar på dem. Återigen, det är synd. Igår var däremot ett undantag när jag och sambon såg ett program som heter skolfront på tvåan. Det var på inrådan av min sambo bör tilläggas, hade jag suttit själv och sett på tv hade det garanterat blivit 'efterlyst' eller nåt annat lättsmält. Givetvis finns det högkvalitetsprogram på även komersiella tevekanaler (Som Insider med Robert Aschberg), men på något sätt känns det mer.... hur ska jag säga... äkta, med svt.

Hur som helst såg vi ett halvtimmesprogram som hette skolfront, det handlade om Europaskolan i stockholm som trots högst tvivelaktiga skolmetoder får fortsätta sin undervisning. Det var förbannat intressant och gav så jävla mycket mer än att se tre olika sitcoms på en kväll. Fattar inte varför man ser på sånt här oftare...  det blir liksom inte av. Istället ser man ett nytt avsnitt av Extreme house makeover till maten på kvällen. Det är som att läsa Kalle Anka när man kan läsa Jan Guillou, och faktiskt lära sig något. Men det är väl mänskligt också att välja den mjuka och lättsmälta vägen istället för den svåra och upprörande... Men man får inte låta det bli för ofta.

Måste förresten credda killen som ledde programmet och debatten i skolfront, John Carlsson heter han. Han var grym i debatten, hetsig och hur skön som helst. Som en Robert Aschberg i svt-förpackning.

image17  John Carlsson i Skolfront

Chokladtryffel

... Apropå juletider så fick jag ett tips om recept på egen chokladtryffel! det ska jag testa vid tillfälle om man hinner det före jul... Hur som helst så köper man bara fin fin fin coklad med minst 50% kakao (tror det var 200 g), smält ner det i en kastrull som befinner sig ovanför en annan kastrull av kokande vatten (varför vet jag inte), blanda ner 2 dl vispgrädde tills det blir en jämn smet, blanda sedan i 20 g smör så det smälter in i smeten. Sedan ställer du det kallt och när det kallnat gör du bara små bollar av smeten och rullar i kakao. Busenkelt! på pappret i alla fall... men jag ska lätt göra ett allvarligt försök, det låter som det är nåt även jag klarar.... och ni hör ju själva, det är hur nyttigt som helst...

Dagens lika som bär

Börjar ju nalkas juletider nu snart, och då kommer allas vår Karl-Bertil Jonsson på tv, nästan så man tror att Lasse Anrell var förlagan till utseendet...

image16

EM-biljetter

Jag tror inte jag kommer åka till EM i sommar, en ren kostnadsfråga och även om det säkert är en otrolig upplevelse så är det mycket pengar det handlar om. Pengar som lär behövas till annat. Men däremot så kan jag itne undgå att bli irriterad på stockholmares förtur till biljetterna. Alltså: Om jag fattat det hela rätt så får man bonus ju fler landskamper man som supporter gått på, bonus som gör att man hamnar bättre till i kösystemet för biljetterna till EM-slutspelet. Och det är klart det är lättare för Stig i Solna att gå på fler landskamper än det är för Sven i Skellefteå. Jag förstår tanken med att trogna supportrar som ofta går på landskamp och stöttar sitt lag ska få större chans att se dem i ett större sammanhang, lite som tack för stödet. Men jag tycker fortfarande det är orättvist mot de som bor avsevärt längre ifrån arenorna. Är inte de lika stora supporters p g a att de bor i en annan del av landet? den uppdelningen kan ju faktiskt inte göras. Nej jag håller på att slopa bonussystemet i så fall, så alla får samma chans till biljetter. Det är rimligt.

Film: Turistas

Ska sanningen fram så trodde jag inte ens särskilt mycket på den här filmen när jag hyrde den, jag tog den mest för att den såg ut att likna 'The Beach' och verkade äventyrlig som film. På baksidan stod det visserligen Thriller men det gick mig liksom obemärkt förbi. Kanske var det också därför den överraskade.

Handlingen i korta drag:
Sex ungdomars respektive backpackingresor slås ofrivilligt samman när de råkar ut för en bussolycka i Brasiliens mindre tätbebyggda områden. De bestämmer sig för att besöka en lokal bar och festar natten lång. När de vaknar upp morgonen efter inser de att de blivit drogade och bestulna på allt de äger och har. Ingen i byn vill hjälpa dem och snart befinner de sig ensamma mitt i den brasilianska djungeln, en djungel som bär på en hemsk hemlighet.

Min korta handlingsbeskrivning gör att det låter som en skitlam film, jag vet, men jag vill inte avslöja vad som händer i djungeln. Det är faktiskt en riktigt bra film om man ser till att det inte är en jättepåkostad produktion (med amerikanska storfilmsmått mätt) och den enda skådisen jag kände igen var Josh Duhamel från tv-serien 'Las Vegas'. Varken jag eller min polare var inte direkt kaxiga i mitten av filmen innan frågetecken hade rätats ut... man blir kort sagt nervig och påverkad som man ska bli av en thriller. Den är sådär på gränsen till sannolik, även om sannolikheten för att det här ska hända inte är särskilt stor, så finns den. Stort plus för den ovanliga och skrämmande undervattensgrotte-scenen som kändes som Blair witch under ytan.


EM 2008

Ja i sommar är det alltså dags, för EM-slutspel i Österrike och Schweiz. Och grupperna har lottats. Verkar som de flesta är överens om att Sverige får vara nöjda med lottningen. För Ryssland, Spanien och Grekland ska väl inte vara omöjliga uppgifter... Det är lag vi har slagit och vi ska slå igen. Det känns lite som nu eller aldrig för många av grabbarna om de ska vinna någon titel med landslaget. Eller åtminstone får de inte särskilt många fler chanser. Och man blir ju lite orolig när man ser, eller rättare sagt inte ser, vad som kommer underifrån. Vår yngste spelare den senaste landskampen var Kim Källström med sina 25 år. Det att jämföras med Spaniens Fabregas på 20 år (nu har väl inte sverige en motsvarighet till den talangen men...) som slagit rot i sitt landslag. Man blir lite orolig faktiskt... jag skulle vilja se mer inslussande och chanstagande från förbundskaptenernas sida när det gäller yngre spelare. Och itne göra som på USA-turnén och byta ut hela laget mot nya namn, då spelar de ju inte i landslaget, utan i ett b-landslag. Nej behåll stommen av landslaget men ge exempelvis Sebastian Larsson chansen i åtminstone någon match med 'lättare' motsånd. Det är bara då vi kan slussa in dem i landslaget och få åtminstone säkrare ersättare den dagen det behövs. Men i Sverige ska det väntas och tas lugnt, helst ska en spelare vara med i landslaget ett par år och träna först - sen blir det chans till spel. Jämför det med när Svennis plockade ut 17-årige Theo Walcott till den engelska vm-truppen 2006. Visserligen fick han inte spela en minut under slutspelet men själva gärningen från svennis vittnar om mod. Är det modet eller talangerna sverige saknar?

Film: American Gangster

Ny storfilm med Russel Crowe - mannen från Gladiator. Så har det hetat i förhandstexterna, och rollen för den gode Russel är långt ifrån Gladiator. Och en lika bra roll som den gör han tyvärr inte.. men inte långt ifrån. Däremot gör Denzel Washington ALDRIG en dålig roll - och här är han fullständigt oslagbar.

Handlingen i korta drag: Franc Lucas (Denzel Washington) är livvakt och allt-i-allo åt sin chef som styr Harlems gator på 1960-talet, men så när han dör får Frank en möjlighet att skapa sig ett eget namn i Harlem och det hela barkar iväg åt att han blir Harlems största heroeindealer som styr staden med järnhand. Han blir gangsterbossen över alla andra.. Parallelt följer vi polisen Richie Roberts (Russel Crowe) som efter att hans drogmissbrukande partner dör lägger ner hela sitt liv i att haffa de stora knarkkungarna som förser staden med droger. Och störst av alla är Frank Lucas. Det här är en sann berättelse.

Lång film, och det ska ju storfilmer vara. För det här är en storfilm. Fruktansvärt bra skådespelare tillsammans med ett bra manus och att filmen är verklighetsbaserad gör att den får toppbetyg i åtminstone min bok. En välarbetad och genomtänkt film som står i en egen genre, man har liksom inte sett något av det här förut och det gör filmen unik (möjligtvis nån Donnie Brasco- eller Gudfadern-vibb här och där...). Och jävligt bra. Det är rappa vändingar och tiden går fort där i soffan. En film du helst inte ska se med många i rummet, för tystnad och koncentration krävs - så man hänger med. Det är den helt klart värd. Klart sevärd blir betyget, men det ha rni väl redan listat ut.

  American Gangster

Girlpower

Idag står det med svarta rubriker på Expressens löpsedel: GIRLPOWER! anledningen är att Amanda och Marie är klara för finalen i Idol, de slog ut Andreas som var den enda killen kvar i tävlingen igår. Och det var väl tur det visserligen för både Marie och Amanda är sjukt mycket bättre artister än Andreas. Men jag kan inte undgå att tänka hur det varit om det varit två killar i final och löpsedelns rubriker hade skrikit: MÄNNEN REGERAR! och vilket jävla hallå som troligen inskrivit sig. Många är de tjejer som hade reagerat och känt sig nedvärderade, för att inte tala om Mona Sahlin och övriga öppna så att säga "skrik-feminister" som fått blodad tand på grund av Expressens hemska rubrik. Men ärligt talat så är GIRLPOWER detsamma som MÄNNEN REGERAR. Men en sån rubrik skulle aldrig en tidning ha, de skulle få alldeles för många mot sig, och troligen till och med tappa läsare på tilltaget. Och nu gäller det inte bara tidningsrubriker, tänk er om Daniel Breitholtz ställt sig upp och vrålat i sitt juryomdöme att  "Du är så jävla grym och visar att den här låten kräver sin man, du rockar skiten ur tjejerna! MÄNNEN ÄR BÄST!"... ta er lite tid att låta det scenariot sjunka in... vad som hänt.... Jo Breitholtz hade fått ställa upp i intervjuer och ta tillbaka sitt resonemang och förklarat att kvinnor minsann är lika bra som män. Men nu när Kishti vrålar om girlpower och hela sverige hänger på går det obemärkt förbi... Är det rätt väg mot jämställdhet?

Jag vill förresten understryka att jag absolut inte tycker att ett uttryck som gilrpower är fel, eller att det ska sluta användas. Jag tycker bara diskussionen och framförallt ämnet är intressant att se om man så att säga vänder på steken, och ser framför sig om det varit lika okej om männen basunerat ut att vi är bäst. Och jag vet att det här till största del beror på att kvinnan varit undertryckt i historien, men så fort en kvinna blir överlägsen en man så jublas det... och jag vill utan att ta ställning på ett objektivt sätt väcka frågan om det är rätt väg att gå för ett jämställt samhälle?

RSS 2.0